Beta'dan Finale Windows XP: Beta 1 ve Beta 2 & Final

Beta'dan Finale
Windows XP

Beta 1 ve Beta 2 & Final​

Hepinize yeniden merhabalar arkadaşlar. Bir önceki blog yazımda Windows XP'nin erken gelişim aşamalarını anlatmıştım. Bu yazım onun devamı niteliğini taşımaktadır. Öncelikle bu yazımda XP'nin artık olgunlaşmaya başladığı Beta 1 ve Beta 2 aşamalarına ayrıca Final aşamasına değineceğim. O halde başlayalım;

Yıl 2000
Microsoft yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı projeyi 2000 yılın son aylarında Beta 1 aşamasına nihayet getirmiştir. Ancak işletim sistemi cilalanmış bir Windows 2000 gibi duruyordu. O dönem rakibi Apple, Mac OS X ile harika bir tasarım oluşturmuştu. Ama Microsoft, Windows işletim sisteminde hala çok sıkıcı, görsellikten uzak, gri tonlarında bir tema tercih ediyordu. Hemen bir karşılaştırma koyayım;
Mac OS X:
10-0-Cheetah-About-This-Mac.png

Windows Whistler:
960px-Whistler2257Per_Desktop.png

Yani Mac OS X'e bakınca adamın içi ferahlarken, Whistler'a bakınca içi sıkılıyor adamın. Microsoft, bu yüzden XP'nin XP olma sebebi, o mavi ve yeşili buluşturan eşsiz teması Luna'yı geliştirmeye başlıyor. Ancak bu temayı hemen görmeyeceğiz. Bir süre daha Watercolor adında ki bu gri sıkıcı temayı göreceğiz. O zaman Beta 1 sürecinin ilk yapısı ile başlayalım;

Yapı 2276
960px-2276_per_desktop.png

Bu yapı ile birlikte Beta 1 süreci başlıyor. Bu süreç kısa sürüyor. Beta 1 genel anlamda hataları düzeltmek için uğraşılmış bir aşama. Beta 1 döneminde çok bir yenilik yaşanmıyor. Bu sürecin en önemli yapısı 2276 numaralı yapıdır. Yapı ile gelen özelliklere kısaca bir göz atarsak;
  • Kurulum ekranı artık daha iyi bir tasarıma sahip oldu.
  • Windows Media Player 7 eklendi.
  • Internet Explorer 6 ilk kez bu yapı ile birlikte çıkmış oldu.
  • Windows Whistler için kurulum animasyonu eklendi. (XP kurunca gelen o animasyonun atası.)
  • Oturum açmış kullanıcının adı artık başlat menüsünde gözüküyor.
Değişmiş kurulum ekranından bahsedelim önce. Kurulum ekranında işletim sisteminin ana teması "Watercolor" vurgulanıyor artık.
960px-WindowsXP-5.1.2276-Setup.png

Windows XP kurulumunun ardından gelen animasyonu ve güvenlik ayarlarını, şifreyi ayarladığımız ekranı hepiniz biliyorsunuzdur. İşte bu yapı ile birlikte o özellikler ilk kez ekleniyor.


Kurulum animasyonu:
tenor.gif


Kurulum sonrası ekranı:
960px-WindowsXP-5.1.2276-OOBE1.png

Bu ekran hala kullanılmaktadır. Windows 10 kurulumun ardından o gelen kullanıcı hesabına giriş, şifre belirleme ekranı falan ilk o zamanlar planlanmış ve uygulanmıştır. Bunun sebebi ise yine bu olayın yıllardır rakibi Mac OS X'de bulunmasıdır.

Yapı 2287 ve 2296
960px-XP2287.png

Bu iki yapıya çok değinmeyeceğim. Yenilik falan yok bu iki yapıda. Bu yapı ile başlat menüsünde bulunan Internet ve Email simgeleri değişmiştir.
960px-WindowsXP-5.1.2287-Start.png


Yıl 2001: Beta 2 dönemi
En sonunda Beta 2 dönemine geldik. XP artık bu dönemde tasarım olarak kesinleşiyor. Beta 2'nin 2428 numaralı yapısı ile Luna teması ekleniyor. Onlara birazdan geleceğiz. Ama önce ilk Beta 2 yapısı olan 2410 numaralı yapıya bir göz atalım.

Yapı 2410
960px-Whistler2410_desktop.png

Bu yapı ile artık XP simgeleri yavaş yavaş gelmeye başlamıştır. Çöp kutusu simgesinin XP tarzında olduğunu görebiliyoruz. Ama başlarda tutma yerleri varmış çöp kutusunun :D. Şaka bir yana bu yapı önemli bir yapı. Bu yapı ile birlikte tema hariç her anlamda Final haline yaklaşıyoruz XP'nin. Bu yapının özelliklerine kısaca göz atarsak;
  • Klasik Windows simgelerinin yerine daha iyi ve yeni simgeler eklendi.
  • Internet Explorer 6.0 Beta 2, Media Player 8 ve Messenger 3.0 eklendi.
  • Kurulum Autorun ekranı final haline benzer bir tasarımla değiştirildi.
  • İşletim sisteminde artık dahili bir ZİP çıkarma uygulaması var.
  • Luna temasını gizlemek için işletim sistemine gizli başka bir tema eklendi.
Yapıdan bazı görseller koymak istiyorum;

Başlat Menüsü:
WindowsXP-5.1.2416-StartMenu.png

Simgeler gördüğünüz gibi değiştirilmiş vaziyette.

Kurulum Autorun ekranı:
960px-WindowsXP-5.1.2410-Autorun.png


Gizli tema:
960px-WindowsXP-5.1.2410-SampleTheme1.png

Luna temasına benzemiyor değil hafiften.

Yapı 2419
960px-WindowsXP-5.1.2419-Desktop.png

Bu yapı Luna öncesi son yapıdır. Watercolor teması son kez bu yapıda kullanılmıştır. Bu yapının olayı artık kurulum ekranının Luna temasını vurgulayan bir hale gelmesi. Yani Microsoft, Luna temasını ilk olarak kurulum ekranına dahil etmiştir bu yapı ile. Özelliklerine kısaca göz atalım;
  • Luna temasını vurgulayan bir kurulum ekranına geçildi.
  • Önyükleme ekranı değiştirildi.
  • Windows ME'den iki adet oyun eklendi.
  • Bu yapı ile sızıntıları önlemek adına eşi benzeri olmayan ürün anahtarları verilmeye başlandı.
  • Kullanıcı hesaplarına resim özelliği eklendi.
Baya dolu dolu bir yapı anlayacağınız arkadaşlar. Bu yapının bazı görsellerini koymak istiyorum;

Kurulum ekranı:
960px-2419-Setup1.png


Oturum açma ekranı:
Whistler2419LogonScreen.png


Yapı 2428
Xp2428.png

Bu yapı ile birlikte Watercolor teması kaldırılıyor ve yerine Luna teması ekleniyor. Zaten göreceğiniz üzere final hali ile bir farkı kalmadı. Windows 3.1'den beri kullanılan Windows logosu artık tarihe karışıyor bu yapı ile. Her gördüğümde ayak tırnağına benzettiğim logoya geçiş yapılıyor. Buradan sonra yazımızda anlatacağım çok bir şey kalmadı. Microsoft artık bu yapıdan sonra küçük iyileştirmeler yapmaya başladı. Ha bu arada önyükleme ekranını paylaşmak istiyorum sizlerle;
Whistler24282469Boot.png

Güzel bir ekran açıkçası. Keşke final hali de böyle olsaymış. Bu yapıdan sonra çıkan tüm yapılar birbirinin aynısı. O yüzden birkaç Release Candidate yapısına değineceğim.

Release Candidate Dönemi

Yapı 2465

WindowsXP-5.1.2465-Desktop.png

Bu yapı ile sağ alt köşede görebileceğiniz gibi XP adı resmiyet kazanmıştır. Yani Whistler adı önyükleme ekranı dışında artık yok olmuştur. XP artık tamamen şekillenmiştir. 2428 ile farkı başlat menüsü ikonunun hafif değişmesidir. 2428 yapısında başlat menüsü ikonu biraz daha parlak ama 2465 yapısında mat bir hale gelmiştir. Ayrıca efsanevi duvar kağıdı da bu yapının cabası.

Yapı 2474
Bu yapının görselini koymayacağım önceki yapı ile aynı masaüstü zaten. Bu yapı ile Whistler adı artık önyükleme ekranından da çıkarılarak tamamen yok edilmiştir. XP adı tamamen her yerine eklenmiştir işletim sisteminin.
Whistler24742475Boot.png

Önyükleme ekranı o içinden bir şeyler geçen çubuk dışında tamamen bitmiş durumda bu yapı ile. Sadece garip olan yanda yazan "version 2002" ibaresi. Sanırım işletim sistemi 2002'de çıkacaktı ama erken davranıp 2001'de çıkardılar.

Yapı 2481
Bu yapı ile birlikte sistem sesleri tamamen değişti. Şimdi ne alaka diyeceksiniz ama bu yapıdan önce çıkan yapılar Windows 2000 seslerini kullanıyorlardı. Yani XP'nin o kendine has sesleri daha eklenmemişti. Bu yapı ile birlikte eklendi. Ayrıca Luna temasına "Zeytin Yeşili" ve "Gümüş" adında iki adet stil eklendi.

Zeytin Yeşili stili:
WindowsXP-5.1.2481prerc1-oglstartmenu.png


Gümüş stili:
WindowsXP-5.1.2481prerc1-slstartmenu.png


Veee Final!
WindowsXP-RTM-Desktop.png

Evet. En sonunda geldik Final sürüme. Bu serimde hepimizin unutamadığı Windows XP'nin gelişim sürecini hep beraber gördük. Beta'dan Finale serimizin Windows XP kısmı burada bitmiştir arkadaşlar. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Windows XP gerçekten şimdi bakıyorum da hala göze güzel gelen bir tasarıma sahip. Yani 2001 öncesi çıkan Windows sürümleri birbirinin aynısıyken, XP bambaşka bir işletim sistemiydi. Windows 98'den XP'ye geçtiğim günü hatırlıyorum. Çok farklı ve garip gelmişti XP. Ama çok sevmiştim. O sıkıcı gri temadan bu yeşil ve mavi, cıvıl cıvıl tasarıma geçince haliyle bir garipsiyor adam.

Lafı çok uzatmayalım, yazımı umarım az önce dediğim gibi beğenmişsinizdir. Beta'dan Finale serimiz ile ilgili önerilerinizi yorum kısmına bekliyorum. Bundan sonra Vista'nın gelişim sürecini incelemeyi düşünüyorum ki en uzun incelemelerden biri olacak. Malum Vista, 2001 yılından 2007 yılına kadar tam 6 yıl boyunca geliştirilmiş bir işletim sistemi. Neyse hepinize iyi günler dilerim.

Kaynak: https://www.technopat.net/sosyal/blog/betadan-finale-windows-xp-beta-1-ve-beta-2-final.2688/#comments

Yorumlar