Bilgisayar Nedir ?
Çok sayıda aritmetiksel ya da mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, çalışması sırasında bir işletmen’in işe karışması gerekmeksizin, önceden verilmiş bir izlenceye göre, özdevimli olarak yürüten bir veri işleyici. Bir bilgisayar dizgesi elektronik ve mekanik birimlerden oluşan donanım ile bu donanım birimlerini ya da kaynakları istenen işlere yöneltip verimli bir çalışma düzeni içerisinde kullanabilmek için gerekli tüm izlencelerden ve veri yapılarından oluşan yazılım öğelerini kapsar. Minibilgisayar, mikrobilgisayar tanımlarının dışındaki geleneksel bilgisayarlar ana işlem birimlerinin hız ve yapısına, ana belleklerinin sığasına, dış belleklerin ve giriş-çıkış birimlerinin türlülüğüne, sayısına ve hızına göre büyük, ortaboy ya da küçük dizgeler olarak sınıflandırılır.
Bilgisayarın Temelleri :
Belge yazmayı, çek defteri hesaplamaları yapmayı ve mektup alıp göndermeyi zaten biliyorsunuz. Evde veya işyerindeyken, bunlar ve daha birçok işi bilgisayarınızla yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda birçok donanım parçası bulunur. Bunların en önemlilerinden biri sistem birimidir. Bilgisayarınızın beyni olan, merkezi işlemci birimini (CPU) üzerinde bulundurur. Bilgisayarınızın diğer donanım parçası televizyon gibi görünür buna monitör adı verilir. Bilgisayarınız tarafından işlenen metin ve görüntüler monitörde görüntülenir. Bilgisayarınızla iki aygıtın biriyle haberleşirsiniz. Daktilo tuşları topluluğuna benzeyen klavyeyi kullanarak bilgisayarınıza bilgi ve yönerge yazabilirsiniz. Ayrıca, monitörde görüntülenen öğeleri seçmek ve taşımak için, fare gibi, bir işaretleme aygıtı kullanabilirsiniz. Çoğu bilgisayarınızın arkasına bağlanan başka donanım parçalarınız olabilir. Yazıcılar, modemler ve hoparlörler bu tür donanıma örnektir. Yazıcı, ekranınızda görüntülenen veya belge içinde bulunan bilgileri kağıda yazdırır. Modem, telefon hattıyla bilgisayarınızı Internet’e bağlar. Sesler iç veya dış hoparlörlerle duyulabilir.
Görseller :
Bilgisayarın Çalışma Mantığı :
Bilgisayarda işlenen veriler kod sistemiyle ifade edilir. Kodlar da elektrik sinyalleriyle ifade edilir. Elektrik varsa ve lamba yanıyorsa 1, yoksa 0’dır. Buna “Binary” denir. Bilgisayardaki her bilgi 1 ve 0’a dönüştürülür.
İşletim Sistemleri :
Yeni bir bilgisayar aldığımızı düşünelim. Bu bilgisayarı alırken çoğumuz bilgisayarın ne kadar hızlı işlem yaptığını anlamak için işlemcisine, programları sorunsuz çalıştırabilmesi için hafızasına, ne kadar müzik dosyası saklayabileceğimizi anlamak için depolama kapasitesi gibi birçok özelliğe bakarız. Ancak, işletim sistemi, kullanıcılar tarafından, genellikle gözardı edilen bir bileşendir. Halbuki işletim sistemi özellikle kullanıcılar için bilgisayarda çalışan en önemli programdır. Bu telefonlarda da geçerlidir. Günümüzde içinde işletim sistemi bulunduran telefonlara akıllı telefon deniyor ama her telefonda ufak da olsa bir işletim sistemi vardır. İşletim sistemi olmayan bir bilgisayar, kullanıcıların hiçbir işine yaramayacaktır. Çünkü bilgisayarda yapmak istediğimiz işleri (yazı yazmak, İnternet’te gezinmek vb.) donanıma tercüme eden bileşen işletim sistemidir. Bilgisayarın içindeki donanım araçları ve kullanıcı ile olan ilişkiyi kontrol eden yazılım işletim sistemidir.
Bir bilgisayar sistemi genel olarak dört temel bileşenlerden oluşur. Bunlar kullanıcılar, uygulamalar/programlar, işletim sistemi ve donanım aygıtlarıdır. İşletim sistemi donanıma en yakın yazılımdır. Donanımla çift yönlü bir ilişki kuran işletim sistemi, donanımdan veri almakta ve göndermektedir. Kullanıcı donanımı kullanır ancak işletim sistemi donanım arasındaki ilişkiyi kurar. Ayrıca, işletim sistemi bilgisayarda kullandığımız programlar için de bir platform görevi görmektedir. Yani bilgisayarda çalışan programlar ile donanım arasında iletişimi de işletim sistemi sağlamaktadır. Bir program sabit diskteki bir dosyaya nasıl ulaşacağına ya da bir program için bellekte ne kadar yer ayrılacağını bilemez. Tüm bunları ayarlayan işletim sistemidir. En son olarak kullanıcılar uygulamalar sayesinde işletim sistemi ile bilgi alışverişi yaparız. İsteklerimizi uygulamalar sayesinde işletim sistemine iletiriz ve bu iletişimi bize işletim sisteminin arayüzü sağlar.
İşletim Sistemlerinin Temel Görevleri
Grafiksel Kullanıcı Arayüzü : Kullanıcılarla işletim sistemi arasındaki etkileşim önceki işletim sistemlerinde yazılı komutlarla gerçekleştirilirken, şimdiki işletim sistemleri kısa sürede daha az adımda işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, grafiksel kullanıcı arayüzü kullanmaktadırlar. Her işletim sistemi bir grafiksel kullanıcı arayüzüne sahiptir ve bu arayüzler işletim sistemlerine göre değişiklik göstermektedirler.
İşlem Yönetimi : İşletim sistemi var olan işlemlerin belirli bir sıra ve düzende yapılmasını sağlar. Genellikle işletim sistemi kullanırken birden fazla işlem yaparız. Örneğin internette gezinirken müzik dinler ya da başka bir program açık olabilir. İşlemlerim problemsiz yönetilmesi ve paralel bir şekilde yürütülmesi var olan kaynakların etkili bir şekilde paylaştırılması ile mümkün olacaktır.
Bellek Yönetimi : Tüm programların çalışmaları için bellekte belirli bir alanın kendilerine ayrılması gerekir. Bir işlem bittiği zaman, bu işlemin bellekte kapladığı alan boşaltılıp , diğer işlemlerin çalışabilmesi için bu alan gereklidir. Bunun için bellekte hangi alanın dolu olduğu hangi alanın dolu olduğu , hangi alanın boş olduğu ve işlemlere bellek tahsis etmek ya da tahsis edilen alanların tekrar boşaltılması gibi birçok görev yine işletim sistemi vasıtasıyla yürütülür.
Giriş-Çıkış Birimleri Yönetimi : Bilgisayar ile çevre birimleri (yazıcı, klavye, fare) arasındaki veri alışverişini de işletim sistemi düzenler. Ayrıca çevre birimlerinin çalışabilmesi için gerekli, sürücü (driver) denilen dosyaların bünyesinde barındırır ya da bu dosyalar kullanıcılar tarafından sonra yüklenir. Genellikle işletim sistemleri birçok donanım sürücülerini bünyesinde barındırırlar. Bu sayede bilgisayara takılan donanımların bilgisayar tarafından kolay bir şekilde tanınması sağlanmış olur.
Dosya Yönetimi : İşletim sisteminin önemli görevlerinden birisi de dosya yönetimidir. Dosalara erişimden, kaydına, silinmesine ve taşınmasına kadar dosya yönetimi ile ilgili bir çok görevden işletim sistemi sorumludur.
İşletim Sistemi Türleri :
Piyasada çok sayıda işletim sistemi mevcuttur. Örnekleri çoğaltacak olursak Windows, MacOS, Linux,BeOS, MS-DOS, DR-DOS, Amiga OS, OS/2, FreeBSD, SkyOS, RISC OS, Xenix vs.
Yorumlar
Yorum Gönder